Vem är jag ?

Hej! jag heter sasan och jag går i data inrikting i el och energi linjen. Jag tar studenten detta år och fyller 19 år. Jag gjorde denna hemsida för att visa folk hur nätverk fungerar och för att få folk ska kunna få information om nätverk och det nya fenomenet 5G

Vad är ett nätverk?

Vad är det ja du kan säga att IP:n är din adress, som din husadress. Då är din mac (serienumret på ditt nätverkskort) ditt namn i denna metafor. LAN (eller WAN - wide area network) skulle då vara din stadsdel och internet ett gäng "anslutna" stadsdelar som gör en stad (internet). Att skicka ett brev (ett paket) skulle då använda din offentliga adress (din IP). Denna IP skulle leda till ditt hus (din router/ett LAN). Här skulle din router leta upp ditt namn (mac-adress) och skicka paketet till dig. När du laddar ner saker skickar du vanligtvis ett brev som säger att du vill ta emot något från någon annan (deras IP), sedan skickar de ett brev tillbaka och säger OK, sedan skickar du och den personen brev fram och tillbaka.

Videor för att börja med nätverk

Dessa videor har jag länkat för folk som vill börja lära sig om nätverk

5G explained
nätverk

Vad är 5G


5G är ett mycket kort räckvidd för mobilt internet, men det är väldigt effektivt. 5G är möjligt genom tekniken från den kinesiska teknikjätten "Huawei", men USA spekulerar i att på grund av lagarna i Kina kan Huawei komma att användas av den kinesiska regeringen för att spionera på medborgare som använder tjänsten. Detta kan dock bara vara för att hindra den kinesiska ekonomin och demonisera Kina som helhet i ett handelskrig mellan USA och Kina.